Sigil·lografia, tardor 2007, 26 d’octubre

Partit trabat, lent, romo, plomizo, berenjena, el perpetrat aquest divendres al Municipal del Manicomi. Mal planteig tàctic i ple de constant fallos en les entregues, amb melons més que pilotes. Han intentat combinacions talentoses i imaginatives saldades sempre amb el més estrepitòs fracas, ni tres frases seguides lligades amb sentit. Sense embarg sempre hi ha algú que s’acaba tragant per la tele fins i tot un Sestao – Cultural Leonesa narrat en euskera. Si sou d’aquests podeu downloadejar el programa com sempre entrant al ClickCaster del Jardí, i a la barra de cada episodi hi ha un botonet per downloejar.

Cherry Coloured funk – Cocteau Twins

Sigil·lografia és la ciència que es dedica a l’estudi dels misteris dels segells. Una bonica paraula que vaig aprendre del cèlebre professor Nestor Alambí, famos per ser involuntàri protagonista del cas del ceptre d’Otokkar (una o dues kas? bah, 40 Megas) . En fi, sigil·lografia, dèiem, perquè l’eix conductor del programa és un segell, concretament el segell anglès 4AD , fundat a principis dels 80 per Ivo Watts-Russell. No és que anem a posar cançons exclusivament del segell, sinó cançons que per alguna raó o altre comparteixen alguna cosa amb la sonoritat característica d’aquest segell, pel que han passat bandes com Cocteau Twins, This Mortail Coil, Dead Can Dance, Bauhaus, Birthday Party, Throwing Muses, Pixies o Scott Walker.

Anatomy of love – Sheyllean Orphan
You are not the only one I know – The sundays

Fa unes setmanes l’amic i blogger de referència Dr J em va proposar la cançó “song of the siren” de This Mortail Coil . Estirant d’aquest fil, la història ha acabat embullada en aquest cabdell de nom sigil·lografia. Si et toca la loteria et pots permetre el capritxo de sopar cada dia bocata de beluga, i regar les plantes amb veuve clicqot del 67. Buenu doncs si ets l'amo d’una discogràfica pots inventar-te un supergrup amb els millors músics del teu segell i fer los tocar les teves cançons preferides. I això és aprox, el que va fer l’amic Ivo Watts, de 4AD, amb This Mortail Coil. Per aquest supergrup d’estudi hi van passar, els de Cocteau Twins, Tanya Donnelly, Kim Deal, la cantant de Shelleian Orphan i molts d’altres. Aquesta cançó deu ser la més coneguda, en concret és una versió de Tim Buckley i estava en la BSO the Lost Highway del Lynch.

Song to the siren - This Mortail Coil 3:30
Struggle for pleasure – Wim Mertens
Our Darkness – Anne Clark
All night long - Peter Murphy
Blue Bell Knoll – Cocoteau Twins

The Thirteen Moons no van estar mai a 4AD però en certa manera comparteixen la seva sonoritat més paradigmàtica, una bellesa etèrea i melancòlica, amb deixos de gòtica introspecció, (toma ya que xaxipilongui, con dos cojones). Eren suecs, no es van menjar mai un rosca i van treure tres discs, en l’últim dels quals (You’ll find mercy on the road, del 1990) hi havia aquesta cançó. El disc estava dedicat al primer ministre assassinat Olof Palme.

A moment in time – Thirteen Moons
Here comes your man – Pixies
Cannonball – The Breeders
In love with a view – Mojave 3
I final amb la connexió bostoniana de 4AD. Senyors, salut i siau, i perdonin les disculpes