Futebol é Everything, 22 de maig, primavera 2009

Futbol Fever - DJ Miguel

"Football is everyhting". ¿futebol é everything? ¿si? ¿el futbol ho és realment tot? Buenu, en aquesta vida és dificil que àlguna cosa ho sigui tot, incloent el sexe, quan fins i tot després del més acollonant dels polvos desatados, acabes pillant el comandament a distància per enxampar el final de House. Sí, “Fuebol é everything”, com tots els maximalismes, potser està un pelín pallá. I Sinembargo algo hi ha. Si agafes i sumes tots els minuts de mal rotllo, alegries, emprenyades, alteracions mentals i demés, pels diferents àmbit vitals (futbol, curro, amor, família, amics...), a tant per barba, tinc una lleugera idea de què rankaria el futbol, o més específicament el FCB. Per exemple, particularment, i vist en perspectiva, em sembla que no he estat mai tan alterat com en últim RM-FCB: ni canvis de curro, ni estudis, ni naixement de crios... I sí, clar, si no és el futbol seran les motos, o pescar amb canya, o fer catedrals amb palillos, o els concursos de xuxos, o el golf....

En tot cas no se'm acudeix millor època per presentar aquesta horeta de cançons relacionades amb el futbol: just abans d'aquest transcendental dimecres, i just després d'aquest empatx que ha transportat tot el que hem viscut aquestes últimes setmanes molt més enllà del purament esportiu, fins conduïr-lo a un nivell semi-filosòfic, més relacionat amb el sentit últim de tot plegat, els destins colectius, constància, principis morals i tal. Doneu-me una base prou populista i els diaris us bastiran qualsevol teoria del comportament humà, amb metàfores alusives, i tal. Comencem doncs: patadón a seguir des de Mareo (Gijon), a La Romareda (Saragossa): són els asturo-maños de La Costa Brava, rascan en un dels episodis del desmoronament del Primer Florentinato: el mediàtic cumpleaños de Ronaldo i la crítica mordaç a tota l’afegit de tomates rosas dels Galàctics:

El cumpleaños de Ronaldo- la Costa Brava

La esperanza blanca en tiempos de cólera: El Retorno de Florentino. Abans del Segón Florentinato hi va haver el Primer: aquest que canten Las Escarlatinas. Un panegiric de l'obra del Ser Superior a càrrec de les sempre genials Escarlatinas, d'un temps d'un pais “todos guapos y con balón: o Figo, o Raul, o Solari o Pavón... gol de oro y alirón del Madrid, hay que ver las filigranas de Zizou, o Bekann o Ivan o Casillas, o Raul... ”.

Sueño Merengue - Las Escarlatinas
un tacle de patrick vieira n'est pas une truite en chocolat - Vincent Delerm

De verdeamarelho, heptacampeona del mon, la felicitació que Vinicius de Moraes va cantar el '71, al bar la fusa de Buenos Aires, Argentina, pel campionat de Mexic ’70. Opinablement el millor equip ever, diuen els experts. Moment culminant quan Vincius diu a la parroquia argentina que omplia el cafe de la fusa de Buenos Aires, “lo ofrecemos a ustedes tambíen, por que “hincharon” tanto por nosotros... y esto jamás lo olvidaremos” i els jajas del públic argentí de la fusa "je, je, que graciós el brasilero aquest …".

Copa Do Mundo - Vinícius De Moraes

Referències costumistes camuflades d'un geniecillo de la música pop cule, com és el Guille Milkyway de LCA a “El momento mas feliz” de la Revolucion Sexual: “El momento más feliz es cuando un martes / Hay Champions / Y Deco se sale / Y aplasta a Mourinho en la semifinal.”

(o també a “como un fan”) “¿Que quieres que te diga? ¿que el / tiempo va a mejorar? ¿que el gobierno está fatal? ¿que el barça hoy / ha vuelto a pinchar?”

El momento más feliz - La Casa Azul
Eto'o (su jugador favorito) - La Granja

Un projecte que pretenia fondre futbol i art conceptual en un metratge cinematogràfic, “Zidane, un retrat del segle 21”. Els escocessos Mogway es van encarregar de la BSO anant totalment a la seva bola. Un parell d'artistes visuals, Douglas Gordon i Philippe Parreno, transformen tot el metratge de Zidane —enregistrat per disset càmeres en un RM- Vila-real— en una peli més pròxima a l'art visual que no pas al documental esportiu (oju, això diuen les cròniques, que jo no l'he vist). Van mesclar les imatges i sons de l'estadi amb la melancòlica música dels Mogway.

Black Spider - Mogway

Santa Maradona, del LP “Casa babylon” el 1994, ara s'ha fet famosa per la promo de la sexta. Manu Chao i els seus ex, arrimant el ascua futbolística a su sardina anarkoide altermundista, recordant que a més de 4-4-2, gols i penals, el futbol és també Berlusconi, Bernard Tapie i Claude Bez (ex-president puteru del Burdeus), els equivalents als nostres Gils, Canedas, Ruises de Loperas i tal. “La coupe du Monde est termine, Maradona n'etait plus la, Pour proteger les Italiens, Larchuma football club, Santa Maradona priez pour moi, L'aillier gauche va centrer, La Defense est debordee, L'avant centre est apparu, Le guardien est battu!!, Penalty! non! Si! ,Match nul! , Match pourri! Berlusconi, Bez et Tapie ont bien compris, Paolo Rossi! L'heure est aux choux gras... ...et aux bourreaux des Tibias, Santa Maradona, priez pour Moi”

Santa Maradona (Larchuma Football Club) - Mano Negra
Futbol - Sisa
Life Of Riley - Lightning Seeds

Life of Riley, de Lightning Seeds, no te cap referència futbolística a la lletra, però la fan servir molt al programa de la BBC “Match of the Day” que seria el nostre Estudio Estadio, sobretot en l'espai “el gol del més”

Maradona - Andres Calamaro
Meu mundo e uma bola – Pele & Sergio Mendes & Brasil 66

El 1977 es va estrenar el biopic sobre Pelé, el títol, evidentement: "Pele". De la peli se'n va fer una BSO a càrrec del geni de l'easy leasening Sergio Mendes & Brasil 66, on tamabé hi colaborava Gerry Mulligan amb el seu saxo. Les composicions i arranjaments anaven tots a càrrec de Sergio Mendes, excepte dues composicions: "Cidade Grande" i aquesta que sentim, "Meu Mundo E Uma Bola", composats i cantats, oju al datu, pel mismissim Pele in person. ¿eh que no se li donava malament?

Phutbol - Los Sencillos

(siempre hablando de futbol: Victor Baia, Cantona, Maradona, Ronaldo, Romario, O Rei Pele, Maradona, Shohan Cruyff y Valdano, Ravanelli y Menotti, Ginola, George Whea, Kiko, Caminero, De la Peña lo pelat, Maradona, Gary Lineker, Ruy Costa, Kubala, y Raul, George Whea, Auuuu.siempre hablando de futbol)

Oda als inventors del tinglado: sens dubte el millor himne oficial possible a una selecció de futbol: New Order canten a la selecció anglesa de Robson, la del mundial d’Itàlia del 90. Pels mitomans, al final se sent "Some people are on the pitch! They think it's all over! It is now, it's four! " el locutor de tele al final de la final del mundial d’anglaterra’66 fent referència a l'invasió de camp dels espectadors en el mateix moment final que marcaven el 4-2 (encara que regrabat per l'ocasió), l’únic mundial que han guanyat (i amb puxerasso), contra Alemanya. Els corus els fan els jugadors: Gazza, Platt, etc… i a la cara B John Barns fa un rap sobre la mateixa cançó. Un ¿meritori? 4th place: en les semis van perdre amb alemanya, amb Gazza retirant-se plorant per una vermella, i en l'altra semi Itàlia va guanyar a penals a Argentina, amb Maradona cagant-se en tota la gent que el xiulava durant l'himne. En la final, Alemanya va marcar de penal. Trist mundial, Schillachi va ser declarat el millor jugador, i crec que això deixa clar la qualitat d'aquell Mundial. El millor: probablement aquest hittazo de New Order.

World In Motion - New Order

Per l'eurocopa '96 d'Anglaterra, la FA va voler repetir jugada, i va oferir a Ian Broudie (capo unipersonal dels Lightning seeds), de fer l'imne per l'eurocopa'96 (Jules Rimet still gleaming / Thirty years of hurt, never stopped me dreaming ), Three Lions, es va dir, els tres lleons de l'escut de la FA. Resultat semblant, hittazo musical i naufragia a Semis contra els Germànics a penals, desprès d'haver guanyat a quarts, també a penals, a la sel·lecció de Clemente. El missatge de la cançó, en certa manera profètic, abundava en la fe en la victòria després de 30 anys de fracasos seguits. Em pregunto què tal els haurà sentat la darrera eurocopa d'Espanya, en certa manera un altre paradigma de repetit fracàs històric (encara que en aquest cas no només futbolístic, hehe). La final d'aquella Euro'96 la va guanyar Alemanya a Txecoslovàquia per 2-1 a la pròrroga.

Three Lions - Baddiel, Skinner & Lightning Seeds

Obviament fora de la sel·lecció d'aquest pugrama s'han quedat molts referents futbolístico-musicals, no estan tots els que són, però per altra banda ¿qui ho vol tot? Per exemple, Noel Gallagher, de Oasis, és un gran fan del Manchester City. També és del City (o almenys ho era fa anys) Morrissey. Damon Albarn, de Blur, en canvi està sovint amb els supporters del Chelsea. Franz Ferdinand va donar suport a Escòcia amb una cançó en la que la lletra era la paraula ‘Escòcia’ repetida infinitament. La cançó ‘We're in this Together’ de Simply Red, va ser també cançó oficial de la Eurocopa '96. El mateix que ‘Vindaloo’ i ‘Jerusalem’ de Fat Les. ¿Què dir del ‘We are the champions’, de Queen, a la Txampions? O del ‘You never walk alone’ de Gerry & The Peacemakers. “Dedícate a otra cosa”, de Potato, glosava els gols fallats per Julio Salinas. O la molt ilustrativa cançó de La Habitación Roja ‘Nunca ganaremos el mundial’. ‘Enrique el ultrsur’, de Los Nikis. Los Planetas, a ‘Un buen día’, citaven al recentment retirat Gaizka Mendieta, famós (a banda del futbol) per sortir a les revistes de música com seguidor de la música ‘indie’. Els valencians Danny Mellow també el van fer sortir a ‘Mendieta’s sad song’. El 2004 l'Athletic de Bilbao va encarregar a Kepa Junkera el disc del centenari “Athletic Bihotzez”, on van cantar convidats Butragueño, Kempes i sí, el mateix Guardiola , ... I sí, futbol goes on, like music, like life...

6 comentaris:

Anònim ha dit...

[B]NZBsRus.com[/B]
Dismiss Sluggish Downloads Using NZB Files You Can Rapidly Search High Quality Movies, Console Games, MP3 Singles, Software & Download Them at Maxed Out Speeds

[URL=http://www.nzbsrus.com][B]NZB[/B][/URL]

Anònim ha dit...

Monitor up on Our Risqu‚ Prices at www.Pharmashack.com, The Extraordinary [b][url=http://www.pharmashack.com]Online Apothecary's [/url][/b] To [url=http://www.pharmashack.com]Buy Viagra[/url] Online ! You Can also Shoot Crucial Deals When You [url=http://www.pharmashack.com/en/item/cialis.html]Buy Cialis[/url] and When You You [url=http://www.pharmashack.com/en/item/levitra.html]Buy Levitra[/url] Online. We Also Portion a Mammoth Generic [url=http://www.pharmashack.com/en/item/phentermine.html]Phentermine[/url] In shore up of Your Victuals ! We Pursuit away Socking opportunity scar [url=http://www.pharmashack.com/en/item/viagra.html]Viagra[/url] and Also [url=http://www.pharmashack.com/en/item/generic_viagra.html]Generic Viagra[/url] !

Anònim ha dit...

Infatuation casinos? wrench this na‹ve [url=http://www.realcazinoz.com]casino[/url] tillerman and table online casino games like slots, blackjack, roulette, baccarat and more at www.realcazinoz.com .
you can also balk our redesigned [url=http://freecasinogames2010.webs.com]casino[/url] deliberation at http://freecasinogames2010.webs.com and on in claptrap folding shin-plasters !
another late-model [url=http://www.ttittancasino.com]casino spiele[/url] sensibility is www.ttittancasino.com , in widen the gap ground loam german gamblers, grasp humanitarian online casino bonus.

Anònim ha dit...

Dear Alissa,

For long time I use this freeware: [url=http://www.freeflvtomp3converter.com]FLV to MP3 free converter[/url].

FLV to MP3 free converter is a free YouTube, MegaVideo, Sharkle and similar video sites to MP3 Converter and allows you to convert a video to MP3 file.

This software is fast, free, and requires no signup. All you need is a FLV Video file, and this software will extract the MP3, and give you an audio file.

So you are able to listen to your favorite YouTube tracks on every MP3 player.

You can download it for free at [url=http://www.freeflvtomp3converter.com]www.freeflvtomp3converter.com[/url].

I hope this help you.

Anònim ha dit...

You could easily be making money online in the underground world of [URL=http://www.www.blackhatmoneymaker.com]blackhat team[/URL], It's not a big surprise if you don't know what blackhat is. Blackhat marketing uses alternative or not-so-known ways to build an income online.

Anònim ha dit...

top [url=http://www.xgambling.org/]casino[/url] hinder the latest [url=http://www.realcazinoz.com/]free casino bonus[/url] autonomous no consign hand-out at the best [url=http://www.baywatchcasino.com/]spare casino games
[/url].